Veelgestelde vragen
Algemeen
- Hoe groot is SARA eigenlijk?
SARA is 90 cm hoog, 42 cm breed en 33 cm diep. Haar gewicht is 19kg.
- Wat kan SARA?
SARA is ontwikkeld om zorgmedewerkers te ondersteunen en om het welzijn van cliënten in een zorgomgeving te verhogen. Zo kan SARA:
- sociale betrokkenheid verhogen
- ontspanning, afleiding en amusement bieden
- bijdragen aan de fysieke en psychische gezondheid
- stimuleren van eigen regie en zelfredzaamheid
- ondersting bieden bij dag/nacht ritme sturing
- Is SARA gemakkelijk in het gebruik, moeten we haar nog programmeren?
Het grootste doel van het SARA team is dat SARA te gebruiken is door iedereen, het liefst zelfs zonder handleiding! Alle activiteiten die SARA beheerst staan op de robot en zijn klaar voor gebruik. Het is ook mogelijk om gepersonaliseerde profielen aan te maken in het SARA-home systeem. Dit is erg gebruiksvriendelijk en toegankelijk voor iedere zorgmedewerker. Mochten bepaalde stappen toch nog niet helemaal lukken dan zijn wij bereikbaar via info@sara-robotics.com of je kan bellen naar +31 6 25630422.
- Heeft SARA een wifi-verbinding nodig?
Ja. Een gewoon Wi-Fi netwerk is voldoende.
- Wat is ervoor nodig vanuit de zorginstelling om een SARA te kunnen gebruiken?
Wanneer SARA 1 of meerdere jaren blijft, zal er een projectgroep worden opgesteld met daarin ook iemand van het SARA team voor een goede implementatie binnen de zorginstelling. Voor de gratis maand is er een enthousiaste medewerker op de vloer nodig die het leuk vindt om met SARA aan de slag te gaan en SARA graag wil inzetten. We wijzen dan ook altijd een SARA ambassadeur aan binnen de zorgmedewerkers. Daarnaast is er een redelijke wifi verbinding.
- Wat is het verschil tussen SARA en een andere soort robot?
SARA is een robot die direct inzetbaar is op de afdeling. Er hoeft niets geprogrammeerd of ingesteld te worden om SARA in te kunnen zetten. Daarnaast is er een SARA-team dat met de zorginstelling mee denkt en zorgt voor een goede implementatie. Na aanschaf van de robot zal een implementatie expert elke maand langskomen om feedback op te halen over het gebruik van SARA en deze informatie mee nemen in de ontwikkelplannen. Zo kan je als zorginstelling dus meedenken over nieuwe functionaliteiten van de robot.
- Wat zijn jullie bevindingen geweest tot nu toe m.b.t. reacties van bewoners?
De reacties van bewoners zijn over het algemeen erg positief. Ze vinden SARA schattig en ervaren het alsof er bezoek komt. Ze wordt erg veel ingezet bij onrust om bewoners te kalmeren en te vermaken. Alle bewoners zijn verschillend en daarom is het mooi dat SARA gepersonaliseerd kan worden. Hierdoor ziet elke bewoner wat hij/zij ook daadwerkelijk leuk vindt om te zien.
- Zit er een gebruikershandleiding bij?
Er wordt na levering van SARA een informatie mail gestuurd met daarin alle inloggegevens en de gebruikershandleiding. In de gebruikershandleiding staat hoe je SARA aan de wifi koppelt, hoe SARA opgeladen moet worden, hoe je het volume kan aanpassen en hoe je de applicatie aanzet.
- Kan je tegen SARA praten?
Je mag altijd tegen SARA praten, maar ze zal er niet op reageren. Op dit moment is SARA nog niet spraak gestuurd. Wel zijn we bezig met het ontwikkelen van een chatbot om SARA interactiever te maken. Zo kan een bewoner straks ‘ja’ of ‘nee’ antwoorden, en hoeven ze niet meer het scherm te bedienen.
- Kan je SARA optillen? Hoe groot is ze?
SARA is goed te tillen voor kleine stukjes. SARA kan geduwd worden aangezien ze op wieltjes staat. Afmetingen: 90cm(h) x 33cm(d) x 42cm(b). Gewicht: 20 kilo.
- Kan SARA zelf rijden?
SARA Drive kan worden ingezet om ook naar bestemmingen te rijden binnen de afdeling. SARA One zal niet zelf door de gangen rijden. Wel is SARA gemakkelijk te verplaatsen doordat ze op wieltjes staat en goed te duwen is.
- Hoe lang gaat ze mee voordat ze opgeladen moet worden?▲
SARA kan ongeveer een dag functioneren na het opladen. Ze kan dus ’s avonds in de oplader worden gezet om de volgende ochtend weer een dag mee te kunnen.
- Is er een lange wachtlijst om een robot te krijgen?
Zodra wij de aanvraag voor de ‘SARA blijft slapen’ actie binnen hebben nemen wij binnen enkele dagen contact met jullie op om te kijken wanneer SARA kan komen logeren. De gemiddelde wachttijd is op dit moment ongeveer 3 weken.
- Kan ik SARA van afdeling wisselen?
Dat kan zeker. SARA heeft een inlognaam en een pin voor de zorginstelling. Wanneer SARA van afdeling wisselt, zorg er dan voor dat ze goed ontsmet wordt en dat de inloggegevens mee gestuurd worden naar de medewerkers van de volgende afdeling. Ook is het belangrijk dat SARA opnieuw aan de wifi wordt gekoppeld. Kijk hiervoor in de gebruikershandleiding.
- Wij hebben 2 afdelingen die enthousiast zijn, kunnen we ook 2 SARA’s krijgen?
In principe krijgt elke zorginstelling 1 SARA om gratis uit te proberen voor een maand. Is de zorginstelling écht geïnteresseerd in de aanschaf van een robot en kan dit ook aantonen, zullen wij ons best doen om meerdere robots te laten logeren.
- Wat gebeurt er wanneer SARA kapot gemaakt wordt?
Het is en blijft een robot, dus zeker het advies om er voorzichtig mee te zijn. Het is overigens wel een robuuste robot waar weinig fragile elementen aan zitten, dus maak je geen zorgen als een bewoner SARA een hand wil geven. Mocht SARA toch kapot gaan door onzorgvuldig gebruik dan zullen wij eerst kijken of we het defect zelf kunnen verhelpen. Kunnen wij het niet maken dan brengen wij een eigen risico tot maximaal 1.000 euro. Dit kun je teruglezen in de overeenkomst en gaat altijd in overleg.
- Hoe wordt SARA geleverd?
SARA zal worden gebracht door iemand van het SARA-team. Tijdens de overdracht zal alles uitgelegd worden en kan je al je vragen over SARA nog een keer stellen. Zorg ervoor dat je ambassadeur van de werkvloer hierbij is, zodat hij/zij SARA direct kan inzetten. Als je daarna nog vragen zijn kun je ons bereiken via +31 6 25630422 of mailen naar info@sara-robotics.
Privacy & Data
- Hoe gaan jullie om met de data van onze cliënten?
Wij realiseren ons dat we met gevoelige data van een kwetsbare doelgroep te maken hebben. Om deze reden staat privacy en het correct verwerken van de data naar gemaakte afspraken bij ons hoog in het vaandel. Bij elke nieuwe functionaliteit die we toevoegen wordt de veiligheid gewaarborgd en bij iedere klant besteden we aandacht aan de verwerkingsovereenkomst om er zo zeker van te zijn dat we SARA vanaf het begin goed inregelen.
- Hoe wordt de data vanuit SARA verwerkt?
De gegevens die via SARA Home worden ingevoerd kenmerken wij als klantgegevens. De gegevens zijn bedoeld om SARA beter aan te laten sluiten bij de behoefte van de bewoner en dienen enkel dat doel. Wij doen er alles aan om hier zorgvuldig mee om te gaan. Denk hierbij aan beveiliging van de verbindingen, back-ups, beperkte toegang voor onze medewerkers en diverse andere technische- of organisatorische maatregelen.
In SARA zitten diverse sensoren verwerkt. De gegevens uit deze sensoren worden niet opgeslagen en niet direct verstuurd naar onze servers. Bij het gebruik van de sensoren is het uitgangspunt om zo min mogelijk gegevens te ontsluiten en indien nodig enkel ten behoeve van de functionaliteiten van SARA.
Zelf verzamelen wij meta data over het gebruik van SARA. Denk hierbij aan welke type activiteiten worden het meest gebruikt en op welk moment. Welke foutmeldingen treden er op. Hierbij is het doel om SARA te verbeteren en onze dienstverlening in de gaten te houden. Uiteraard worden alle gegevens niet gedeeld met derden.
- Hoe werkt gezichtsherkenning? Hoe is hierbij de privacy geborgd?
Om de bewoners te herkennen zijn er twee dingen nodig. Een referentiefoto en het live beeld van SARA. Tijdens het toevoegen van een referentiefoto aan SARA Home wordt een analyse uitgevoerd. De uitkomst van de analyse zijn 512 referentiepunten in de vorm van getallen. Deze getallen hebben we tijdens het herkennen nodig.
Wanneer SARA bijvoorbeeld op het bewoners selectiescherm is wordt haar camera gestart. Op de robot wordt beeld voor beeld gekeken of er gezichten zijn. Is dit het geval dan maakt SARA een uitsnede van het grootste gezicht en neemt ze aan dat dit de gebruiker is. Op dit gezicht wordt dezelfde analyse uitgevoerd als op de referentie foto. Dus ook hier zijn er 512 referentiepunten in de vorm van getallen.
Om te herkennen wie er voor SARA zit worden de referentiepunten verstuurd naar de SARA servers. Daar aangekomen wordt een wiskundige vergelijking gemaakt tussen de ontvangen referentiepunten en de referentiepunten op basis van de profielfoto in SARA Home. Als er met grote zekerheid kan worden gezegd welke bewoner het betreft laten de SARA servers dit weten aan SARA.
Als extra toelichting op de privacy. De beelden van de camera worden niet opgeslagen en verlaten de robot niet. Het resultaat van de analyse zijn 512 getallen die worden verstuurd naar de SARA servers voor de vergelijking. Waarbij er uiteraard gebruik wordt gemaakt van een beveiligde verbinding. Indien het niet gewenst is om de camera te gebruiken kan deze functionaliteit via SARA Home volledig worden uitgeschakeld.
- Hoe zorgen jullie ervoor dat ik geen cliënten kan zien die niet onder mijn verantwoordelijkheid vallen?
Hiervoor hebben wij de functionaliteit van afdelingen ontwikkeld. Binnen SARA Home is het mogelijk om afdelingen aan te maken. Een bewoner kan aan één afdeling worden toegekend. Een medewerker kan aan meerdere afdelingen worden toegekend. De medewerker kan enkel de bewoners zien die behoren tot de afdelingen waaraan deze is toegekend.
Voorbeeld:
Bewoner Jan is toegekend aan afdeling A.
Bewoner Anne is toegekend aan afdeling B.
Medewerker Henk is toegekend aan afdeling A.
Medewerker Karlijn is toegekend aan afdeling A & B.Wanneer Henk SARA gebruikt ziet hij Jan.
Wanneer Karlijn SARA gebruikt ziet zij Jan en Anne. - Waar wordt de data opgeslagen?
Voor de opslag van data wordt gebruik gemaakt van een kwalitatief zeer hoogstaande leverancier. Deze leverancier heeft diverse datacenters binnen de EU waarbij SARA gebruikt maakt van een datacenter in Duitsland. Door gebruik te maken van deze leverancier kunnen we een hoger niveau van beveiliging en dienstverlening bieden dan wanneer SARA dit zelf doet.
- Zijn er documenten die we kunnen raadplegen m.b.t. de privacy?
Jazeker. Bij elk contract is een zogenaamde “Verwerkingsovereenkomst” opgesteld. Hierin is vastgelegd welke afspraken wij gemaakt hebben omtrent dataverzameling, verwerking en gebruik en aan welke richtlijnen wij ons vanuit SARA houden. Momenteel werken wij aan een online privacy statement. Tot die tijd verwijzen wij graag naar de Verwerkingsovereenkomst en lichten wij eventuele vragen of zorgen graag toe waar nodig.