Wat kan SARA

Ondersteuning

SARA ondersteunt in de zorg

SARA Robotics ontwikkelt (software voor) sociale en autonome zorgrobots om ondersteuning te bieden in de langdurige zorg. In co-creatie met zorgmedewerkers zijn verschillende functionaliteiten ontwikkeld die ondersteunen bij het bieden van kwalitatieve en persoonsgerichte zorg. Het doel van SARA is om ondersteuning te bieden op plaatsen waar het toenemende personeelstekort in de zorg en de nog steeds groeiende vergrijzing het meest gevoeld wordt.

Hardware onafhankelijk

Het SARA platform op verschillende robots

Bij SARA denk je snel aan de robot zoals we hem kennen, maar het SARA platform kan ook draaien op andere typen robots. Zo hebben we bijvoorbeeld de SARA Drive die er anders uitziet, maar dezelfde funtionaliteiten heeft. SARA Drive heeft een ander uiterlijk en heeft speciale sensoren waardoor deze robot zelfstandig kan rijden. Hierdoor is SARA Drive geschikter om bijvoorbeeld mensen naar de huiskamer te begeleiden, of zelfstandig een interactie te initiëren. Dit en meer gaan we in de komende periode samen met zorginstellingen verder onderzoeken en door ontwikkelen.

Profielen

Persoonsgerichte zorg

Op interactieve wijze maakt SARA voor iedere bewoner een persoonlijk profiel aan. Zo vraagt SARA naar de naam van de bewoner, haar muzieksmaak, waar zij vandaan komt en welke andere interesses zij heeft. Door persoonsgerichte zorg te bieden, bevordert SARA het eigen regie en een zorgt SARA voor een zinvolle dagbesteding waarbij de identiteit en interesses van de bewoner centraal staan.

Zorgdoelen

Interactie op basis van zorgdoelen

SARA is ontwikkeld met een brede groep zorgprofessionals uit de langdurige zorg. Samen met experts die werkzaam zijn op o.a. de psychiatrische geriatrie of in de gehandicaptenzorg, zijn functionaliteiten ontwikkeld die aansluiten bij specifieke zorgsituaties. Omdat de functionaliteiten van SARA geschikt zijn voor mensen met een langdurige zorgbehoefte (bijvoorbeeld mensen met dementie), wordt SARA ook doelgericht ingezet en opgenomen in het zorgplan van bewoners.

Interactief dashboard

Meetbaar resultaat

Via een dynamisch dashboard krijgt de zorginstelling inzicht in de ondersteuning van SARA. Zo koppelt SARA terug hoe vaak zij met bewoners aan de slag is geweest en welke activiteiten zijn uitgevoerd. Op die manier is de meerwaarde van SARA’s ondersteuning zichtbaar en transparant. Zo werken we samen aan duurzame inzet van zorgtechnologie binnen de zorgorganisatie.