Ontwikkeling van de ‘Nachtwacht’-functie

Een samenwerking tussen SARA-robotics en Hertek Care.

SARA-Robotics en Hertek Care

Om echt een verschil te maken én de werkdruk van zorgprofessionals te verlichten, werken SARA Robotics en Hertek Care intensief met elkaar samen. 

Een voorbeeld van deze samenwerking is de ontwikkeling van de ‘Nachtwacht-functie’, waarbij het Sonevo zorgplatform van Hertek samenwerkt met zorgrobot SARA van SARA Robotics. De ‘Nachtwacht’ functie heeft als doel het verbeteren van de nachtrust van cliënten en het ontlasten van zorgpersoneel. Hoe? Wij leggen het u graag uit! 

De bedsensor van Hertek geeft, via het Sonevo zorgplatform, de status van een cliënt door. Ligt iemand te slapen of is iemand wakker en stapt men uit bed? Wanneer men regelmatig uit bed stapt is het belangrijk om deze persoon gerust te stellen en juist te informeren zodat men weer rustig gaat slapen. Zorgrobot SARA ‘reageert’ op de cliëntstatus en wanneer iemand uit bed gaat, spreekt SARA de cliënt persoonlijk aan, informeert hoe laat het is en SARA geeft aan dat men rustig verder kan slapen. Hiermee realiseren wij een betere nachtrust én wordt het zorgpersoneel ontlast omdat men niet meer naar een cliënt hoeft. Uiteraard ontvangt de zorgmedewerker alle informatie over de interventie met SARA. Mocht men niet terug in bed gaan, dan informeert SARA direct de zorg zodat men snel zorg kan verlenen aan de cliënt. 

“Dankzij SARA en Hertek in de nachtdienst hoef ik minder naar de cliënt toe. Het ondersteunt mij in de nachtdienst maar neemt mijn werk niet over!”

Zorggroep Solis 

De Nachtwachtfunctie is in een pilot succesvol getest bij Zorggroep Solis en nu standaard als functie beschikbaar. De zorgmedewerkers zijn enthousiast over deze oplossing en delen hun ervaring in het webinar ‘SARA werkt samen in de nachtdienst met Hertek bij Zorggroep Solis’. 

“SARA geeft bewoners bewustheid over de tijd in de nacht en dit geeft ze een veilig gevoel.” 

De koppeling tussen zorgrobot SARA en het Sonevo zorglplatform is mede tot stand gekomen dankzij MIT Zuid.