Onderzoek naar het effect van de sociale robot op de zorgprofessional en de cliënt

Ipse de Bruggen, Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM), Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en VGZ Zorgkantoor kondigen gezamenlijk wetenschappelijk onderzoek aan voor inzet de HUME in combinatie met SARA de robot.

Ipse de Bruggen, Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM), VGZ Zorgkantoor en Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) slaan de handen ineen voor een eerste, wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van de HUME in combinatie met  SARA de robot in de zorg.

Het onderzoek zal zich richten op het evalueren van de impact op het gebruik van de HUME, een innovatie technologie die in staat is om vroegtijdig tekenen van stress en spanning te detecteren in combinatie met SARA de zorgrobot, die ondersteuning biedt bij mobiliteit en sociale interactie op de kwaliteit van leven van cliënten met onbegrepen gedrag. Ook wordt onderzocht of de werkdruk van begeleiders wordt verminderd bij de inzet van SARA de zorgrobot. 

Door de samenwerking hopen de betrokken partijen waardevolle inzichten te verkrijgen in de effectiviteit en bruikbaarheid van deze technologische oplossingen in de zorg. Bij het onderzoek worden gevalideerde meetinstrumenten gebruikt om de resultaten objectief te evalueren. 

Jan van Hoek, voorzitter Raad van Bestuur Ipse de Bruggen: “We zijn verheugd om samen te werken met VGZ Zorgkantoor, LUMC en ZGEM aan dit wetenschappelijke onderzoek. Dit onderzoek biedt een unieke kans om de impact van innovatieve technologieën op de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking te onderzoeken en te verbeteren.”

Claudia van Gils, verzorgende IG en expert innovatie ZGEM: “We weten dat we anders moeten gaan werken. SARA is een mooie vernieuwende manier van werken. Na de positieve ervaringen bij ons op de afdeling hopen we dat andere collega’s door het onderzoek ook gaan zien hoe SARA onze medewerkers, maar ook zeker onze bewoners iets kan brengen.”

Hanneke Smaling, onderzoeker LUMC: “Dit onderzoek is een mooi voorbeeld waarin de praktijk, wetenschap en private partners samenwerken aan innovatieve oplossingen om de langdurige zorg voor een kwetsbare doelgroep te verbeteren. De technologie is daarbij vooral een hulpmiddel voor cliënten en medewerkers en geen vervanging van de warme, menselijke zorg.”

Het onderzoek zal worden uitgevoerd in samenwerking met zorgprofessionals, onderzoekers en cliënten van Ipse de Bruggen en ZGEM. De resultaten van het onderzoek zullen worden gepubliceerd en gedeeld met de bredere zorggemeenschap, met als doel het bevorderen van de adoptie en implementatie van innovatieve technologieën in de zorgpraktijk.

Jesse Vermeegen, innovatiemanager VGZ Zorgkantoor: “Wij zijn enthousiast om betrokken te zijn bij dit onderzoek dat gericht is op het verbeteren van de zorg voor kwetsbare groepen. We kijken uit naar de resultaten en hopen dat ze bijdragen aan de verdere ontwikkeling van innovatieve zorgoplossingen.”

Onderschrift foto
Cliënte Ipse de Bruggen met SARA de zorgrobot. 

Ipse de Bruggen is met 5500 cliënten, 5500 medewerkers en bijna 400 locaties de grootste zorgorganisatie in Zuid-Holland voor mensen met een (licht) verstandelijke en/of meervoudige beperking. Al meer dan honderd jaar zorgen wij voor hen. Wij zijn gespecialiseerd in complexe zorgvragen. Dankzij onze ervaring en deskundigheid hebben we ons ontwikkeld tot een krachtige zorgorganisatie met een coördinerende en verbindende rol. Het is onze overtuiging dat ieder mens meer kan dan hij of zij denkt, hoe klein een extra stapje ook is. Ipse de Bruggen. Altijd meer mogelijk.

Zorggroep Elde Maasduinen is een grote speler op het gebied van ouderenzorg in Brabant. Verspreid over 13 locaties én in de thuiszorg biedt ZGEM liefdevolle en professionele zorg. Ouderen kunnen op ons rekenen voor een mooie en veilige plek om te wonen. Het gewone leven wordt doorgezet bij ZGEM.