SARA tijdens de nachtdienst

SARA tijdens de nachtdienst – “Sodemieter op!”
Op verzoek van een van de instellingen waar we mee samenwerken zijn we gaan kijken hoe SARA ook kan ondersteunen tijdens de nacht. Er volgde een periode van ideeën uitwisselen, overleggen en ontwikkelingen en daarna was het dan eindelijk zover, SARA ging mee de nachtdienst in.

Tijdens deze pilot heeft SARA een aantal nachten gelogeerd op de kamer van een verschillende bewoners die regelmatig ’s nachts verward uit bed komen omdat ze bijvoorbeeld denken dat het al ochtend is.

Het is nog nacht, gaat u maar weer terug naar bed
Samen met de nachtdienst medewerkers zijn we gaan kijken welke bewoners het beste geschikt zouden zijn voor deze pilot. SARA werd bij de geselecteerde bewoners op een strategische plaats in de slaapkamer geplaatst zodat ze kon detecteren wanneer deze bewoner op zijn of haar kamer zou gaan rommelen. Wanneer SARA dit dan detecteerde zei SARA tegen de bewoner ‘Het is nog nacht, gaat u maar weer terug naar bed’. Op het moment van beweging werd er vervolgens een email gestuurd naar de SARA medewerker die tijdens deze pilot aanwezig was. Zo wisten we op welk tijdstip en hoe vaak SARA reageerde.

Sodemieter toch een eind op!
Het was goed om te zien dat het merendeel van de bewoners SARA accepteerde op de kamer en er was meer neiging was om zelf terug naar bed te gaan. Bij sommige bewoners mochten we via beeld en/geluid mee luisteren. Een meneer ging zelfs terug praten tegen SARA en zei: “Ja dat weet ik wel maar ik heb pijn” en “kan je hulp halen?”. Een andere bewoner wilde liever niet gestoord worden en zei “Sodemieter op”, maar ging vervolgens wel weer terug naar bed en is weer rustig gaan slapen. Ook zagen we bij een mevrouw die normaal ook niet terug naar bed gaat wanneer de verpleging dit vraagt, dit ook niet deed wanneer SARA dat zei. Daar hebben we SARA uiteindelijk ook weg gehaald.

Uiteindelijk hebben we gedurende 4 nachten bij 12 bewoners kunnen testen. Hieronder zie je de resultaten in de grafiek.

Geleerde lessen
Om de Nachtwacht functie succesvol in te zetten, is het belangrijk om te kijken of SARA past bij de eigenschappen van een bewoner. Deze moet bijvoorbeeld nog zelfstandig naar het toilet kunnen en begrijpen wat SARA zegt. De ene bewoner heeft alleen een herinnering nodig dat het nog nacht is, de ander blijft onrustig en wil kalmerende muziek horen. Het zou mooi zijn als SARA in zou kunnen spelen op die persoonlijke behoefte.

Reactie van de medewerkers:
De medewerkers die mee hebben gedaan waren enthousiast over de pilot en zien veel mogelijkheden. Ze vonden het leuk en waardevol en stelde voor om later zelfstandig te blijven testen.

We nemen al deze ervaringen mee naar de volgende fase en gaan de functie nu doorontwikkelen. Wordt vervolgd…